Přeskočit na hlavní obsah

Nagykoros 2019


Nejmladší členové budějické tygří smečky se vydali v pátek v noci na dlouho cestu do maďarského městečka Nagykörós. Po náročné osmihodinové cestě jsme začali povlékáním postelí a poté jsme se vydali na krátkou prohlídku města. Při cestě zpět na internát jsme stihli navštívit i obchod, ve kterém všichni doplnili zásoby cukru 😊, pak se mohlo jít na věc.


První utkání na mezinárodní scéně přineslo tygřím mláďatům střet s budapešťským celkem KLKS. Budějičtí se basketbalové akademie z velkoměsta ani vteřinu nezalekli a po úvodní osmiminutovce vedli 16:2. Tigers pak v následujících minutách udávali tempo utkání, ve kterém si nakonec připsali svou první výhru na turnaji v podobě 47:23.



Hned o hodinu později čekalo naše družstvo další utkání. Tentokrát proti slavné maďarské akademii Kecskemét. V prvním poločase tohoto utkání nám hrálo vše do karet. Po třech odehraných čtvrtinách jsme vedli 40:25 a vše nasvědčovalo tomu, že si dojdeme pro prvenství ve skupině bez jediné porážky.

To by ale nebyl basketbal, kdyby se nestalo něco neočekávaného. Náš soupeř se v poslední čtvrtině rozhodl začít stíhací jízdu a bod po bodu stahoval náš náskok.
Nám po dlouhé cestě a celém dnu již docházely síly. Bylo otázkou času, zda soupeř stihne utkání obrátit ve svůj prospěch v základní hrací době. Bohužel jsme závěrečné dějství prohráli poměrem 4:22, což nakonec rozhodlo o naší těsné porážce 44:47.

Z palubovky jsme ale mohli odejít s čistým svědomím, protože všichni hráči ze sebe vydali maximum. Navíc nebylo divu, že toho měli všichni dost. Odehrát dvě utkání během tří hodin, být celý den na nohách a spát pár hodin v autobuse, to se podepíše na každém.

Po druhém utkání jsme se vydali směrem do jídelny. Ze zkušenosti z minulých let jsem očekával nějakou místní specialitu, třeba smažený sýr s rýží 😊. Když jsme dorazili do jídelny, tak na nás opravdu jedna specialita čekala. Měli jsme kuřecí řízek s rýží. Po počátečním rozčarování usedli všichni ke stolu a s chutí dali se do hodování. I když už měli řízků z autobusu všichni plné brýle, nikdo neremcal a někteří si dokonce šli i přidat. Po příchodu na internát následovala sprcha a poté všichni ulehli do postele. 



Teď jedna večerní historka
Chvíli po večerce jsem šel zkontrolovat pokoje. Všude bylo ticho, až na jeden pokoj. Překvapivě to byl pokoj, kterému vládnul neutichající energií nabitý David Hrubý společně s nákupním králem Matějem Konrádem. Klukům jsem řekl, že by bylo dobré, kdyby už šli spát. Když jsem ale chtěl zhasnout světlo a zavřít dveře, tak jsem si všiml, že Matěj něco cucá. Podíval jsem se na stůl a tam byla otevřená láhev coly. To už bylo podezřelé. Na mou otázku „Co to máš v puse, Matěji?“, mi samozřejmě bylo odpovězeno „nic“. Ale pak Matěj dvakrát mlasknul :-D To už bylo i Matějovi jasné, že musí s pravdou ven a přiznal mi, že má v puse mentosku. Ještě jsem se ho zeptal, jestli už si vyčistil zuby. Řekl, že ano. V tu chvíli jsem si řekl, že Matěj potřebuje dostat lekci a trošku jsem si z něj vystřelil. Vzpomněl jsem si totiž, že jsem viděl, co se stane, když se nasypou mentos do coly. Zcela vážně jsem Matějovi řekl, že mu to za chvíli začne v žaludku bublat, pak to začne všechno pěnit a na závěr z toho začne zvracet. V tu chvíli se celý pokoj zděsil a já s chladnou hlavou dodal, že až to začne, tak ať pro mě přijdou na pokoj 419, protože teď už se s tím nedá nic dělat. Matěj na mě vyděšeně zíral a já schválně zavřel a odešel. Chvíli jsem stál za dveřmi a čekal, co se tam bude dít. Nastalo hrobové ticho. Asi po dvou minutách jsem otevřel dveře a všichni spali jako miminka 😊.


Druhý hrací den
Ze soboty na neděli se měnil čas. Sice jsme tygří klub, ale většina našeho družstva jsou ještě takoví malí medvídci, takže jsem věděl, že hodina spánku navíc všem prospěje. Spát se šlo chvíli po desáté a oficiální budíček byl až v 8:00. Všichni se vypsali do růžova. Obavy jsem měl akorát o Davida, aby nespal více než je zdrávo, protože nevím, kolik energie by měl, kdyby spal více než 9 hodin :-D.  Má první otázka byla jasná: „V kolik jste vstávali?“, a David sám jako první za všechny odpověděl: „Pane trenére, my jsme nemohli spát. Vstávali jsme už v 6:45.“ To mě v případě Davida uklidnilo a šlo se na snídani 😊


První utkání jsme hráli až po obědě, takže děti ještě měly nějaký čas na odpočinek. Pak nás ale čekal boj o postup mezi nejlepší čtyřku turnaje. Před začátkem se nám ale přihodila menší komplikace. Matěj Konrád si totiž, jak mi sám sdělil, asi zapomněl jednu botu na pokoji. Naštěstí v tu chvíli zbývalo více než půl hodiny do začátku utkání a vše se podařilo vyřešit. A teď zase zpátky k basketu. Tentokrát nám stál v cestě vítěz skupiny D, kterým byl celek Marosvásárhely Sportlíceum.
K vidění byl opravdu krásný minižákovský basketbal. Vyrovnaný první poločas přinesl spoustu pohledných akcí. Obě družstva chtěla vyhrát a na každém hráči bylo vidět velké odhodlání. Do druhého poločasu jsme vstupovali s čtyřbodovou ztrátou. Byly to opravdu nervy. Bojovalo se o každý koš. V polovině třetí čtvrtiny ale došlo na lámání chleba. Poprvé v utkání jsme se dostali do vedení. Za stavu 31:30 se na hřišti začaly dít věci. Stěžejní hráč soupeřova družstva musel kvůli pěti faulům opustit hřiště. V tu chvíli jsme začali přebírat otěže utkání do svých rukou a náš náskok se postupně navyšoval.


Za zmínku stojí neuvěřitelný výkon Jendy Beníška. Ještě nikdy v životě jsem neviděl, aby hráč v kategorii U11 proměnil v řadě tolik trestných hodů jako on. Během tří minut stál na čáře trestného hodu celkem čtyřikrát a ani v jednom ze svých osmi pokusů se nezmýlil. To dodalo našemu týmu ještě větší sebevědomí a soupeř jsme sprovodili ze hřiště s výpraskem o dvaadvacet bodů. Nejednoho diváka jsme tím překvapili. První turnajová senzace byla na světě.
Tímto vítězstvím jsme se ale odsoudili k boji o finále proti našemu již velmi známému soupeři z Písku. Nebylo divu, že se pak mezi fanoušky obou družstev linula věta: „To se člověk musí vydat z Česka do Maďarska, aby si zahrál proti Čechům.“


Kvůli specifickým pravidlům turnaje byl náš postup poněkud komplikovaný. Vzájemná trojtabulka družstev soupeřících o postup, ale mluvila jasně. Cokoliv jiného, než výhra o devět bodů pro nás bude znamenat boj o třetí místo. Výhra o devět a více postup do finále.

Jak už to tak bývá, utkání proti Písku bylo velmi vyrovnané a plné emocí. Každý chtěl postoupit a zajistit si tak cestu domů s medailí na krku. Vedení se každou chvíli přelévalo z jedné strany na druhou. Písečtí se v závěru prvního poločasu dostali do výraznějšího vedení (19:25), ale zanedlouho bylo opět vyrovnáno. Hřišti totiž začalo úřadovat trio Kašík&Sharkan&Novák, kteří zajistili našemu družstvu jednobodové vedení před vstupem do závěrečného dějství. Po třech čtvrtinách tak mohli být všichni fanoušci spokojení, protože stav 31:30 sliboval vyrovnanou koncovku.

Hned v úvodu poslední desetiminutovky si vzal slovo Honza Beníšek, který svými třemi body v řadě poslal naše družstvo do čtyřbodového vedení. O chvíli později se k Honzovi přidal ještě Téďa a bylo vymalováno. Tahle nerozlučná dvojka se ve čtvrté čtvrtině postarala dohromady o 18 bodů, které rozhodly o našem postupu do finále. Písek jsme smetli o 15 bodů a jistota medaile hřála všechny u srdce.


Musím říci, že větší vlnu štěstí a radosti jsem dlouho nezažil. Byl jsem na děti v tu chvíli moc pyšný, ale o tom až později…

Sváteční pondělní den přinesl našemu družstvu opravdový svátek. Byl to svátek basketbalu. Utkali jsme se totiž s profesionálním rumunským klubem z Kluže. Na lavičce sedělo 14 borců, jeden stejně velký jak ten druhý, a navíc výborně basketbalově vybavení. O vítězi utkání nebylo od prvních vteřin pochyb. Po dvou odehraných minutách jsme již prohrávali o 20 bodů. Tohle utkání ale pro nás mělo jiný cíl, než byla výhra. Šlo o to, aby si všichni uvědomili, že to, co se učíme, může fungovat i proti takovým družstvům jako byl zrovna tenhle. A naštěstí se tak stalo. Po několika minutách přišel náš první koš z nádherné akce hoď a běž. Dokázali jsme to předvést pak ještě několikrát a v tu chvíli jsem si říkal, že tenhle tým je z hlediska basketbalové budoucnosti na dobré cestě. Nakonec jsme prohráli poměrem 73:15, ale výsledek v tuto chvíli nehrál sebemenší roli.

Utkání navíc mělo opravdu výjimečnou atmosféru. Již před úvodním rozskokem pěli rumunští fanoušci chorály, bubnovali a jejich vlajka vlála přes celou tělocvičnu. Byl to opravdu krásný moment, který se musel vepsat našim dětem hluboko do paměti. Naši fanoušci se ale nenechali zahanbit. Do haly totiž dorazil pozitivně naladěný dynamácký hooligan Martin Truhlář, který dokázal sám překřičet celé rumunské osazenstvo :-D po několika jeho zvoláních „Budějce!!!!, Budějce!!!!“, se fanoušci soupeře na chvíli odmlčeli a naše děti věděli, že jim všichni věříme. 

Dalším velmi krásným momentem byl závěrečný potlesk rodičů. Všichni v hale si stoupli do řady, tleskali a se všemi hráči si plácli. Bylo opravdu nepopsatelné. Jsem rád, že jsem něco takového mohl zažít.

Pak už jsme se odebrali na závěrečný ceremoniál. Byl to další krásný moment, který navíc okorunovala Darynka a Honzík, kteří byli vybráni mezi pět nejlepších hráčů celého turnaje. 


Třešničkou na dortu byl úspěch našeho družstva U14, které dokázalo ve své kategorii zvítězit.


„Dodám k tomu pár slov a myšlenek, které od včera nemohu dostat z hlavy. Já nejsem žádný basketbalový odborník, nejsem ani žádný veletrenér, rodič, ani psycholog. To, co naše děti v Maďarsku předvedly, je pro mě doteď nevysvětlitelné. Je to asi jedna z věcí, která se opravdu týká jenom dětského světa a nám dospělým je tato sféra jejich myšlení, nadšení, bojovnosti a odhodlání, asi již uzavřená a stěží si to jejich zapálení dokážeme představit.

V průběhu celého turnaje nás zdobila jedna vlastnost, byla bojovnost. Ale teď myslím opravdová bojovnost, bojovnost spojená s hladem a touhou po vítězství. Proti Písku se v jednu chvíli nešťastně srazil Honzík s Téďou. Honzík musel být ošetřován a bylo otázkou, zda vůbec nastoupí do druhého poločasu. Před vstupem na hřiště jsem se ho zeptal, jestli tam půjde a on mi zcela bez jakéhokoli přemýšlení odpověděl, že to zkusí. A to byl ten moment, který rozhodl o našem vítězství. Přesně proto nikdy nepřestanu zastávat názor, že basket není o tom, kdo jak moc dobře umí driblovat a střílet, je to úplně o něčem jiném. Je to o tom, co tomu ten dotyčný chce obětovat, když vstupuje na hřiště. A naše děti tomu obětovaly úplně všechno.

Ostatní děti jsou někde na podzimních prázdninách s rodinou. Z pátka na sobotu se hezky všichni vyspinkali a do středy mají volno, ale naše děti si vybraly jinou cestu. Rozhodly se strávit svůj volný čas v tělocvičně a v autobuse. Možná i proto na turnaji uspěly. Protože tomu daly víc než jiní. Teď jsou unavení, vyčerpaní, ale zase jsou všichni spokojení a šťastní. Navíc my na ně jsme pyšní. Také dodám, že svou rodinu neopustili, protože, to, jak se na turnaji všichni k sobě chovali, to byl projev sounáležitosti a podpory. Tím si vytvořili i druhou rodinu. Basketbalovou rodinu, ve které za sebou všichni stojí a bojují jako jeden.

Mým cílem není vychovat stovky basketbalistů, kteří se tím budou jednou živit (i když je to asi mým snem, ale pouze snem). Mým opravdovým cílem je předat dětem můj vztah k basketu, předat jim hodnoty, které jim pomůžou v budoucím životě být slušnými a úspěšnými lidmi. Naučit je se nevzdávat, být fér, respektovat rodiče, trenéry, rozhodčí i soupeře. Chtěl bych všechny hráče i hráčky pochválit a poděkovat jim za jejich nasazení, reprezentaci klubu a předvedené výkony. Bylo mi ctí být u tak skvělého úspěchu. Chci také moc poděkovat VÁM, rodičům. Děkuji, že mi svěřujete své děti. Nebýt VÁS, nemohl bych dělat to, co mám ze všeho nejradši. Bez VAŠÍ podpory a důvěry by to prostě nešlo. DĚKUJI, DÍKY VÁM TO MÁ SMYSL.“ 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Každá série někdy skončí

Šesté a sedmé kolo žákovské extraligy si Tigers rozhodně za rámeček nedají. Západočeský trip do Plzně a Domažlic byl jako ze zlého snu. Po skvělých čtyřech utkáních přišla studená sprcha, která ukončila Budějovickou neporazitelnost. V sobotu proti sobě stály celky z loňského finále MČR U13. Nabuzení Grizzlies vstoupili do utkání jako uragán a sebrali Jihočechům veškerou dávku odvahy. Zatímco Plzeňští proměňovali jednu šanci za druhou, budějičtí se nemohli trefit ani z podkoše. Po úvodním desetiminutovém trápení vedli Grizzlies 22:9. Zbývající tři čtvrtiny se nesly ve velmi podobném duchu jako ta první. Střelecká impotence hostů nedovolila utkání nijak zdramatizovat a body zůstaly zaslouženě v Plzni. BA Grizzlies Plzeň – Tigers Basketball České Budějovice    78:56 body v utkání: Kevin Humpál 20, Filip Čihák 10, Bárt Kačírek 8, Matyáš Zita 5, Michal Grill 4, Jirka Kadlec, Adam Křesina, Filip Kačírek a Tomáš Hrubý po 2, Martin Bitto 1, Séba Papež, Kuba Svoboda V neděl

Extraligová premiéra na výbornou

Budějovičtí basketbalisté zahájili extraligu na domácí palubovce. Nejen, že se jednalo o souboj dvou tygřích basketbalových klubů, ale navíc šlo o střet dvou doposud neporažených celků. Po vánoční přestávce zavítal do jihočeské metropole vítěz základní skupiny C, kterým je Basketbalová škola Tygři Praha. Tento tým si do extraligy přinesl bilanci dvanácti vítězství bez jediné porážky. Nutno podotknout, že domácí také vstupovali do druhé části žákovské ligy dosud neporaženi. Utkání tak již od samého začátku slibovalo velmi zajímavou podívanou. V úvodní desetiminutovce se domácí rozkoukávali. Jejich hra byla plná nepřesností a nevynucených chyb, i tak ale měli Tigers po deseti minutách mírně navrch. Do druhé čtvrtiny se šlo za stavu 14:9. Tempo Jihočechů postupně nabíralo na obrátkách, ale brzdilo je vysoké procento neproměněných šancí. Do kabin se šlo za stavu 33:26 a průběh utkání naznačoval dramatickou zápletku až posledního hvizdu. Domácí ale zvládli vstup do druhé p