Přeskočit na hlavní obsah

ŽL U14 - Dvojička proti Písku


Dvojička s Pískem po náročném týdnu

Netrvalo to dlouho a žákovská liga dospěla do první poloviny základní části. Na programu bylo jihočeské derby proti píseckým Sršňům, kteří mají poskládaný tým z velké části mladšími hráči.
Budějovičtí odjížděli k předehrávce sedmého kola po velmi náročném týdnu. Tigers měli za sebou dlouhé cestování, turnaj v Maďarsku a většina družstva ještě navíc tréninkový kemp regionálních výběrů. Dá se říci, že hráče proti Písku čekala zatěžkávací zkouška. Od pátku 25.10. do středy 30.10. byli hráči buď v autobuse, nebo v tělocvičně. Před utkáním v Písku bylo otázkou, jak se hráči popasují s únavou a kdo z nich si sáhne na své dno.

Cíle zástupců jihočeské metropole jsou v žákovské lize hodně vysoké, a tak si i navzdory únavě nemohli dovolit sebemenší zaváhání. Klíč k utkání byl zcela jasný. Ubránit nebojácného ostrostřelce Adama Křesinu, který si v dosavadním průběhu ligy připisuje pravidelně 25 bodů na utkání. To se ale budějickým bohužel zas až tak nepodařilo. Adam Křesina držel své družstvo bodově i přes velký tlak v obraně, nakonec si připsal 19 a 13 bodů.

Tigers svého soupeře v obou utkáních převyšovali především fyzicky. Ve čtvrtek se Písku žádné drama nekonalo. Budějovičtí vstoupili do utkání s velkým nasazením a po několika minutách bylo jasné, kdo bude udávat tempo utkání.

Zato v sobotu se na hřišti děly věci. Písečtí se ze čtvrtečního výprasku rychle oklepali a byli odhodlaní si z Kubatovky odvést body, které by jim pomohly v postupu do extraligy. Po první čtvrtině hráči ze sršního hnízda vedli 21:10. Na budějovických hráčích se začala projevovat únava a frustrace. Ani ve druhé čtvrtině Sršni nepolevili. I přes zlepšený výkon Tigers vedli v poločase Sršni o dva body. Na začátku druhé půle dokázali Tigers zvrátit nepříznivý stav a po dvaadvaceti odehraných minutách se poprvé v utkání ujali vedení. Hosté se od té doby nedostali do žádné větší akce a Kubatovka zůstala nedobyta.

Tigers Basketball České Budějovice – Sokol Písek Sršni  89:37
Body: Kuba Šimonek 16, Kevin Humpál 14, Filip Čihák a Fanda Suchánek po 11, Tomáš Hrubý a Bárt Kačírek po 7, Michal Grill 6, Jindra Kubíček a Séba Papež po 4, Filip Kačírek 3, Jirka Kadlec, Martin Bitto a Tobiáš Fejfar po 2, Saša Hess, Kuba Svoboda

Tigers Basketball České Budějovice – Sokol Písek Sršni  63:52
Body: Kuba Šimonek 17, Tomáš Hrubý 13, Bárt Kačírek 11, Filip Čihák 9, Kuba Svoboda 4, Jindra Kubíček 3, Martin Bitto, Jirka Kadlec a Fanda Suchánek po 2, Tobiáš Fejfar, Séba Papež, Saša Hess

Hodnocení trenéra: „Velmi těžko se mi utkání proti Písku hodnotí. Nebýt Písku, tak v našem družstvo nehraje Kevin s Filipem, což by se zaručeně na našem výkonu podepsalo. Před píseckým výkonem musím jedině smeknout. Hráči ročníku 2007 udělali velký pokrok a je vidět, že jim odehrané minuty proti starším hráčům prospívají. Doufám, že to pro ně bude mít stejný přínos jako to mělo pro nás minulý rok. Nebudu nikomu nic nalhávat a narovinu říkám, že před utkáním v Písku dostali hráči v šatně sodu. Chování některých hráčů už překračuje meze slušného chování, o jejich závislosti na Instagramu se raději nebudu vyjadřovat (viz níže). 

Já chápu, že jsou kluci v pubertálním věku a že je často zajímají už jiné věci, než je basket. Ale v tom případě se musí každý zamyslet nad tím, jestli chce být součástí našeho družstva. Já nepochybuji o kvalitách a schopnostech tohoto týmu. Basketbalově bezpochyby patříme jednoznačně k nejlepším družstvům ligy, ale pokud se nedostaneme opět nohama na zem, tak nás ještě čekají v extralize hodně krušné časy.

Popravdě se bojím, co s psychikou některých hráčů provede první porážka. Dá se říci, že tohle družstvo nebylo v Česku celý minulý rok poraženo a jeho neporazitelnost stále trvá. Asi proto někteří hráči nabyli dojmu, že jsou mistři světa. Jsem přesvědčený, že porážka by nám v tuhle chvíli přišla vhod a pomohla by některým hráčům otevřít oči. Tréninková i zápasová morálka některých hráčů je na bodu mrazu.

Úroveň žákovské ligy nám bohužel nepřináší žádné konkurenční prostředí a je čím dál tím složitější hráče držet na uzdě. Čeká nás ještě celá druhá část soutěže a vyhlídky na dobré zápasy bohužel žádné nejsou. Uvidíme, co těch pár zbývajících utkání s naším herním projevem a psychikou udělá. Já se budu snažit, abychom odehráli alespoň jedno přátelské utkání proti soupeři jako je BŠ Tygři Praha nebo BA Nymburk, protože s těmito soupeři se musíme chtít rovnat. Ale najít volný termín při vytížení našich pět hráčů v lize U15 je velmi složité.

Na druhou stranu ale musím před hráči smeknout za to, jak se s oběma zápasy popasovali. Vím, že museli být extrémně unavení. Bylo toho na ně opravdu moc a určitě nebylo jednoduché zvládnout oba zápasy. Řekl bych ale, že to pro ně mělo přínos. Hráli vyčerpaní a byli pod velkým tlakem. To přesně potřebujeme. My nepotřebujeme hrát v pohodě, my potřebujeme vystoupit z komfortní zóny. V sobotu jsme celý poločas museli utkání otáčet, stálo nás to obrovské množství sil. Viděl jsem, jak každý mele z posledního. Bylo mi kluků líto, přece jenom je mám rád a nedal bych na ně dopustit, ale to je přesně to, co potřebujeme. Hrát na pokraji vyčerpání. Jedině tak se můžeme posouvat dál. Kluci si přece jen za jejich „vyždímání se“ pochvalu zaslouží. POKRAČOVÁNÍ NÍŽE




Neodpustím si na závěr dodat komentář k tomuto obrázku, kteří vychází z dílny našeho družstva.
Nehodlám nikomu tolerovat zesměšňování soupeřů ani jakékoliv narážky na kohokoliv. Nesnáším, když hráči diskutují s rozhodčími a absolutně nesnáším, když se někdo chová povrchně a dává někomu najevo, že je lepší než on. Už delší dobu si všímám chování kluků a musím říci, že se mi hodně nelíbí. V šatně ve čtvrtek můj proslov trefně doplnil Tomáš, když řekl klukům, že by trošku pokory neuškodilo, a měl pravdu. Já mám rád humor a jsem pro každou srandu, ale vadí mi zesměšňování. Můžete si o mě myslet, že jsem blázen a nebudu vám to vyvracet. Je to jenom „blbej“ obrázek a vtipný by možná byl, kdyby se netýkal nás. Můj pohled na to je takový, že to akorát sráží krédo našeho družstva. Sráží to basketbal, který předvádíme. Ke sportu patří respekt k soupeři a pokud ho družstvo nemá, tak není na dobré cestě. Já mám basket rád, teď myslím opravdu rád a udělal bych pro něj cokoliv, a právě proto mě mrzí, že moji hráči si o někom, kdo ho bohužel nehraje na takové úrovni jako my, vytváří „zesměšňovací“ obrázky.

Kluci by si měli vzpomenout, kolikrát minulý rok při zápase i po zápase brečeli. Kolikrát nás soupeři na hřišti zesměšnili a kolikrát jsme prohráli v lize U14. Doufal jsem, že to našim hráčům hodně dá, že to pro ně bude škola. Že se naučí respektovat soupeře, naučí se snášet porážku a naučí se být fér. A také by si měli vzpomenout, že to byly zrovna Kunratice, kdo nás minulý rok dvakrát v nadstavbové části ligy U14 porazil.

Můj proslov jsem ve čtvrtek před utkáním v Písku doplnil o poznámku, že mistři světa pro nás kluci budou, až z nich budou slušní a zodpovědní lidé. A tímto směrem bychom se dle mého názoru měli ubírat. Neřešit, kdo a jak hraje basket, protože až my jednou prohrajeme, tak mi věřte, že si z nás budou dělat srandu úplně všichni. Celá republika na to čeká, až nás někdo porazí. Kamkoliv přijedu, tak neslyším nic jiného než to, jak se na to všichni těší.

Já nechci nikoho přesvědčovat, aby se mnou všem souhlasil. Ani neříkám, že můj pohled na to je opravdu extrém, ale doufám, že většina z vás na to má alespoň z části podobný názor. Já nechci, abychom teď klukům zakazovali sociální sítě, to vůbec ne, jenom chci poukázat na to, že by se takhle nikdo chovat neměl.





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Nagykoros 2019

Nejmladší členové budějické tygří smečky se vydali v pátek v noci na dlouho cestu do maďarského městečka Nagykörós. Po náročné osmihodinové cestě jsme začali povlékáním postelí a poté jsme se vydali na krátkou prohlídku města. Při cestě zpět na internát jsme stihli navštívit i obchod, ve kterém všichni doplnili zásoby cukru 😊 , pak se mohlo jít na věc. První utkání na mezinárodní scéně přineslo tygřím mláďatům střet s budapešťským celkem KLKS. Budějičtí se basketbalové akademie z velkoměsta ani vteřinu nezalekli a po úvodní osmiminutovce vedli 16:2. Tigers pak v následujících minutách udávali tempo utkání, ve kterém si nakonec připsali svou první výhru na turnaji v podobě 47:23. Hned o hodinu později čekalo naše družstvo další utkání. Tentokrát proti slavné maďarské akademii Kecskemét. V prvním poločase tohoto utkání nám hrálo vše do karet. Po třech odehraných čtvrtinách jsme vedli 40:25 a vše nasvědčovalo tomu, že si dojdeme pro prvenství ve skupině bez jed

Každá série někdy skončí

Šesté a sedmé kolo žákovské extraligy si Tigers rozhodně za rámeček nedají. Západočeský trip do Plzně a Domažlic byl jako ze zlého snu. Po skvělých čtyřech utkáních přišla studená sprcha, která ukončila Budějovickou neporazitelnost. V sobotu proti sobě stály celky z loňského finále MČR U13. Nabuzení Grizzlies vstoupili do utkání jako uragán a sebrali Jihočechům veškerou dávku odvahy. Zatímco Plzeňští proměňovali jednu šanci za druhou, budějičtí se nemohli trefit ani z podkoše. Po úvodním desetiminutovém trápení vedli Grizzlies 22:9. Zbývající tři čtvrtiny se nesly ve velmi podobném duchu jako ta první. Střelecká impotence hostů nedovolila utkání nijak zdramatizovat a body zůstaly zaslouženě v Plzni. BA Grizzlies Plzeň – Tigers Basketball České Budějovice    78:56 body v utkání: Kevin Humpál 20, Filip Čihák 10, Bárt Kačírek 8, Matyáš Zita 5, Michal Grill 4, Jirka Kadlec, Adam Křesina, Filip Kačírek a Tomáš Hrubý po 2, Martin Bitto 1, Séba Papež, Kuba Svoboda V neděl

Extraligová premiéra na výbornou

Budějovičtí basketbalisté zahájili extraligu na domácí palubovce. Nejen, že se jednalo o souboj dvou tygřích basketbalových klubů, ale navíc šlo o střet dvou doposud neporažených celků. Po vánoční přestávce zavítal do jihočeské metropole vítěz základní skupiny C, kterým je Basketbalová škola Tygři Praha. Tento tým si do extraligy přinesl bilanci dvanácti vítězství bez jediné porážky. Nutno podotknout, že domácí také vstupovali do druhé části žákovské ligy dosud neporaženi. Utkání tak již od samého začátku slibovalo velmi zajímavou podívanou. V úvodní desetiminutovce se domácí rozkoukávali. Jejich hra byla plná nepřesností a nevynucených chyb, i tak ale měli Tigers po deseti minutách mírně navrch. Do druhé čtvrtiny se šlo za stavu 14:9. Tempo Jihočechů postupně nabíralo na obrátkách, ale brzdilo je vysoké procento neproměněných šancí. Do kabin se šlo za stavu 33:26 a průběh utkání naznačoval dramatickou zápletku až posledního hvizdu. Domácí ale zvládli vstup do druhé p