Přeskočit na hlavní obsah

Tigers vyválčili bronzové medaile

 


V uplynulém víkendu se naše družstvo U12 zúčastnilo turnaje Warriors Cup v Děčíně. Tigers sehráli celkem čtyři utkání proti: Válečníci Děčín, Sokol Pražský, BŠ Tygři Praha a BK Levharti Chomutov.

Na úvod turnaje si budějovičtí zahráli proti domácím Válečníkům. Těm vyšel začátek zápasu o poznání lépe než hráčům Tigers, kteří se ještě probouzeli z dlouhé cesty. Než se Tigers stačili vzpamatovat, soupeř vedl 13:0. Trenérům Tigers už pomalu zněla v hlavě slova "Severní vítr je krutý", ale první čtvrtina  naštěstí otevřela hostujícím oči a od druhého dějství, se jejich hra začala postupně zvedat. Ve druhé čtvrtině dokázali Tigers zabojovat a jeden úsek hry vyhráli v poměru 2:9. Děčínští pak sice tvrdě odpověděli, ale bylo to dobré znamení, že Tigers mají chuť bojovat.

Třetí čtvrtina přinesla opravdovou bitvu. Obě družstva bojovala o každý centimetr palubovky a na každý koš se hráči museli nadřít. Tigers ve třetí čtvrtině ustáli válečnický nátlak a zahráli jednu ze svých nejlepších pasáží na turnaji. Závěrečných osm minut už bylo nad síly Tigers. Válečníci si došli pro své první vítězství. Tygrům nezbývalo nic jiného než soupeři pogratulovat a jít odpočívat na sobotní duely.

Válečníci Děčín – Tigers    83:43    (21:6, 20:11, 16:14, 26:12)

Body: Matěj Soušek 10, Filip Kašík a Matěj Konrád po 8, Fanda Hladík 4, Jarda Suk 3, Darynka Sharkan 2, Tomáš Pícha a Honzík Beníšek po 1, Eliška Jánská, Téďa Kačírek


 

V sobotu dopoledne si Tigers zahráli proti basketbalistům z Žitné ulice v Praze. Po páteční porážce si budějovičtí chtěli zlepšit chuť a zapsat si do tabulky první výhru, která by jim dodala sebevědomí do dalších utkání.

První čtvrtina začala pro Tigers velmi slibně a pozitivně. Několika pohlednými akcemi se dostali do herní pohody a vybudovali si osmibodové vedení. Ve druhé čtvrtině však Tigers trošku polevili v koncentraci, neproměnili několik jasných šancí a Sokolíci začali pomalu své manko snižovat. Tigers dokázali nastřílet pouze 10 bodů, což znamenalo, že se do šaten šlo za stavu 21:26.

Ve třetí čtvrtce budějičtí opět zabrali, ale na víc, než na udržení pětibodového náskoku to nestačilo. Do čtvrtého dějství vstupovali Tigers za stavu 33:38. Čtvrtá čtvrtka tak slibovala dramatickou podívanou. Od začátku měli hráči Sokola Pražského více sil a po čtyřech odehraných minutách se dokonce dostali poprvé v utkání do vedení. Tigers prohráli tyto čtyři minuty 12:4 a začínalo to s nimi vypadat opravdu bledě. Naštěstí se ale dokázali včas vzpamatovat a na útočnou smršť stihli zareagovat. Tigers sebrali zbytky svých sil a závěrečný úsek vyhráli 3:8, čímž si vybojovali vítězství o dva body.

Sokol Pražský – Tigers    48:50      (8:16, 13:10, 12:17, 15:12)

Body: Téďa Kačírek 18, Matěj Soušek 10, Honzík Beníšek 8, Matěj Konrád a Fanda Hladík po 6, Darynka Sharkan, Tomáš Pícha, Eliška Jánská, Jarda Suk

Po náročném dopoledním utkání čekal na hráče z Kubatovky ještě jeden soupeř. Tentokrát to byli další zástupci tygřího basketbalového stylu, hráči Basketbalové školy Tygři Praha.

V prvním poločase byla na budějických znát únava. Zatímco pražští Tygři z Jenče vlétli do utkání s rychlostí letadel, která jim létají nad hlavou při trénincích a utkáních z letiště Václava Havla, tak budějovičtí se dlouhou dobu na hřišti rozjížděli a vlekli jako odpolední doprava na hlavním tahu přes Budějce. Než se Tigers rozkoukali, prohrávali v poločase 9:51 a bylo jasné, že na vítězství pomýšlet rozhodně nemohou.

Ve druhém poločase Tigers svou reputaci alespoň částečně zlepšili, když výrazně zvýšili svou bojovnost a agresivitu v obraně. Druhý den Tigers uzavřeli bilancí 1:1 a mohli se jít připravit na nedělní boj o třetí příčku na turnaji.

Tigers – BŠ Tygři Praha     23:62     (5:18, 4:23, 6:11, 8:10)

Body: Téďa Kačírek 8, Honzík Beníšek a Matěj Soušek po 6, Matěj Konrád 3, Darynka Sharkan, Tomáš Pícha, Filip Kašík, Eliška Jánská, Jarda Suk, Fanda Hladík

 


V neděli měli Tigers svůj osud ve vlastních rukou. V případě vítězství berou třetí místo, v případě porážky musí počkat na výsledek utkání Sokol Pražský vs Levharti Chomutov. Tigers ale nechtěli ponechat nic náhodě a chtěli si z Děčína odvézt bronzové medaile.

První poločas byl z obou stran kvalitní a zodpovědný. Obě družstva podávala dobrý výkon na obou polovinách palubovky a v poločase vedli Tigers o pouhých 6 bodů. Náznak zlomu přišel až ve třetí čtvrtině, kdy Kubatovští dokázali svůj šestibodový náskok o dalších šest bodů navýšit. Do poslední osmiminutovky turnaje vstupovali Tigers s dvanáctibodovým vedením, a to si dokázali uhlídat až do konce utkání. O osudu bronzových medailí tak nebylo pochyb. Putovaly do rukou statečných, bojovných a zároveň extrémně vyčerpaných Tigers.

Tigers – Levharti Chomutov     47:35     (15:11, 6:8, 12:6, 12:12)

Body: Filip Kašík a Téďa Kačírek po 10, Honzík Beníšek 9, Matěj Soušek 8, Fanda Hladík a Darynka Sharkan po 4, Jarda Suk 2, Eliška Jánská, Tomáš Pícha, Matěj Konrád

 


Komentář trenéra: „V první řadě chci všem hráčům našeho týmu velice poděkovat a pochválit je za předvedené výkony na hřišti. Jsme na ně všichni velice pyšní. Velmi si vážíme práce a obětí, které na hřiště přinesli. Do Děčína jsme odjížděli s pouhými deseti hráči, přičemž naši rotaci ještě ovlivnilo zraněné zápěstí Honzíka Beníška, poraněné koleno Jardy Suka a bolesti nohou Elišky Jánské. Chvílemi jsme tak měli k dispozici pouze 7-8 hráčů, což bylo pro zbytek týmu velmi fyzicky vyčerpávající. Když odhlédneme od zbytečných chyb v obraně, nepřesných přihrávek a neproměněných šancí, tak vidíme, že v našem týmu zůstala jedna z nejdůležitějších vlastností. A tou je bojovnost a odhodlanost se nikdy nevzdat. V každém utkání jsme hráli na hranici vyčerpání a každý z týmu prokázal velkou dávku loajality ke svým spoluhráčům. 

Velkou radost nám udělaly výkony především Tomáše Píchy, který hrál vůbec svá první utkání v životě a na hřišti se vůbec neztratil. Zaznamenal i svůj první bod kariéry. Skvělá práce, Tome! Jen tak dál! Třešničkou na dortu bylo zvolení našeho kapitána Tédi Kačírka do nejlepší pětky turnaje, gratulujeme!

Jsem velice rád, že jsme po dlouhé době mohli odehrát pár utkání. Nebylo by tomu tak, kdyby nebylo našich skvělých rodičů, kteří nás po celou dobu turnaje podporovali, svěřili nám jejich děti, a navíc i několik z nich s námi do Děčína odjelo. Za to VÁM všem mockrát děkuji. Zejména rodině Jánských, Sukových a Souškových. Děkuji také píseckým Sršňům, kteří náš tým doplnili o dva hráče a my tak mohli na turnaj odjet. Děkuji mým asistentům za skvělou práci a pomoc během celého turnaje. Na závěr bych velice rád poděkoval pořadatelům za výborný turnaj a organizaci. Bylo nám ctí být součástí.“

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Nagykoros 2019

Nejmladší členové budějické tygří smečky se vydali v pátek v noci na dlouho cestu do maďarského městečka Nagykörós. Po náročné osmihodinové cestě jsme začali povlékáním postelí a poté jsme se vydali na krátkou prohlídku města. Při cestě zpět na internát jsme stihli navštívit i obchod, ve kterém všichni doplnili zásoby cukru 😊 , pak se mohlo jít na věc. První utkání na mezinárodní scéně přineslo tygřím mláďatům střet s budapešťským celkem KLKS. Budějičtí se basketbalové akademie z velkoměsta ani vteřinu nezalekli a po úvodní osmiminutovce vedli 16:2. Tigers pak v následujících minutách udávali tempo utkání, ve kterém si nakonec připsali svou první výhru na turnaji v podobě 47:23. Hned o hodinu později čekalo naše družstvo další utkání. Tentokrát proti slavné maďarské akademii Kecskemét. V prvním poločase tohoto utkání nám hrálo vše do karet. Po třech odehraných čtvrtinách jsme vedli 40:25 a vše nasvědčovalo tomu, že si dojdeme pro prvenství ve skupině bez jed

Každá série někdy skončí

Šesté a sedmé kolo žákovské extraligy si Tigers rozhodně za rámeček nedají. Západočeský trip do Plzně a Domažlic byl jako ze zlého snu. Po skvělých čtyřech utkáních přišla studená sprcha, která ukončila Budějovickou neporazitelnost. V sobotu proti sobě stály celky z loňského finále MČR U13. Nabuzení Grizzlies vstoupili do utkání jako uragán a sebrali Jihočechům veškerou dávku odvahy. Zatímco Plzeňští proměňovali jednu šanci za druhou, budějičtí se nemohli trefit ani z podkoše. Po úvodním desetiminutovém trápení vedli Grizzlies 22:9. Zbývající tři čtvrtiny se nesly ve velmi podobném duchu jako ta první. Střelecká impotence hostů nedovolila utkání nijak zdramatizovat a body zůstaly zaslouženě v Plzni. BA Grizzlies Plzeň – Tigers Basketball České Budějovice    78:56 body v utkání: Kevin Humpál 20, Filip Čihák 10, Bárt Kačírek 8, Matyáš Zita 5, Michal Grill 4, Jirka Kadlec, Adam Křesina, Filip Kačírek a Tomáš Hrubý po 2, Martin Bitto 1, Séba Papež, Kuba Svoboda V neděl

Extraligová premiéra na výbornou

Budějovičtí basketbalisté zahájili extraligu na domácí palubovce. Nejen, že se jednalo o souboj dvou tygřích basketbalových klubů, ale navíc šlo o střet dvou doposud neporažených celků. Po vánoční přestávce zavítal do jihočeské metropole vítěz základní skupiny C, kterým je Basketbalová škola Tygři Praha. Tento tým si do extraligy přinesl bilanci dvanácti vítězství bez jediné porážky. Nutno podotknout, že domácí také vstupovali do druhé části žákovské ligy dosud neporaženi. Utkání tak již od samého začátku slibovalo velmi zajímavou podívanou. V úvodní desetiminutovce se domácí rozkoukávali. Jejich hra byla plná nepřesností a nevynucených chyb, i tak ale měli Tigers po deseti minutách mírně navrch. Do druhé čtvrtiny se šlo za stavu 14:9. Tempo Jihočechů postupně nabíralo na obrátkách, ale brzdilo je vysoké procento neproměněných šancí. Do kabin se šlo za stavu 33:26 a průběh utkání naznačoval dramatickou zápletku až posledního hvizdu. Domácí ale zvládli vstup do druhé p