Přeskočit na hlavní obsah

Extraligová premiéra na výbornou




Budějovičtí basketbalisté zahájili extraligu na domácí palubovce. Nejen, že se jednalo o souboj dvou tygřích basketbalových klubů, ale navíc šlo o střet dvou doposud neporažených celků.

Po vánoční přestávce zavítal do jihočeské metropole vítěz základní skupiny C, kterým je Basketbalová škola Tygři Praha. Tento tým si do extraligy přinesl bilanci dvanácti vítězství bez jediné porážky. Nutno podotknout, že domácí také vstupovali do druhé části žákovské ligy dosud neporaženi. Utkání tak již od samého začátku slibovalo velmi zajímavou podívanou.

V úvodní desetiminutovce se domácí rozkoukávali. Jejich hra byla plná nepřesností a nevynucených chyb, i tak ale měli Tigers po deseti minutách mírně navrch. Do druhé čtvrtiny se šlo za stavu 14:9. Tempo Jihočechů postupně nabíralo na obrátkách, ale brzdilo je vysoké procento neproměněných šancí.

Do kabin se šlo za stavu 33:26 a průběh utkání naznačoval dramatickou zápletku až posledního hvizdu. Domácí ale zvládli vstup do druhé poločasu a poprvé v utkání dokázali soupeři odskočit do desetibodového vedení. Tygři z Prahy se ve třetí čtvrtině doslova trápili, hlavně střelecky. Toho dokázali Jihočeši využít a svůj náskok postupně navyšovali. Po třech čtvrtinách svítilo na tabuli skóre 52:32. Tigers v závěrečném dějství soupeře již do ničeho nepustili a ubránili tak svou palubovku před prvním silným soupeřem.

Tigers Basketball České Budějovice – BŠ Tygři Praha   66:44
body v utkání: Michal Grill 15, Jakub Šimonek 11, Fanda Suchánek 10, Filip Čihák 9, Adam Křesina 8, Martin Bitto 4, Maty Zita, Jindra Kubíček a Bárt Kačírek po 3, Jirka Kadlec, Kevin Humpál, Séba Papež, Saša Hess, Kuba Svoboda

V neděli zavítali do Kubatovky basketbalisté ústecké Slunety. Stejně jako Tygři Praha, tak i Sluneta Ústí n. Labem je účastníkem loňského MČR. Budějovičtí se s hráči Slunety setkali v minulé sezóně několikrát a vždy to pro mě byla jasná záležitost. Nic jiného se neočekávalo ani tentokrát.

Utkání mělo od prvních sekund jasného favorita. Domácí si díky agresivní celoplošné obraně dokázali vytvořit vedení, které se postupně navyšovalo. Nutno podotknout, že Severočeši měli za sebou velmi náročnou sobotu. Po několika hodinách strávených v koloně na dálnici, odehráli ústečtí hráči utkání v Pelhřimově, ve kterém těsně Sojkám podlehli. Poté se přesouvali do Českých Budějovic, kam dorazili těsně před půlnocí a v devět ráno už je čekalo další utkání. Takže soupeři patří velký respekt za výkon, který předvedl.

Tigers Basketball České Budějovice – BK Sluneta Ústí nad Labem   109:52
body v utkání: Filip Čihák 20, Kuba Šimonek a Kevin Humpál 15, Fanda Suchánek a Michal Grill po 12, Bárt Kačírek 10, Maty Zita 6, Jirka Kadlec, Séba Papež a Adam Křesina po 4, Saša Hess a Jindra Kubíček po 3, Kuba Svoboda 1, Martin Bitto, Tobiáš Fejfar


Komentář trenéra: „Jsem velice rád, že jsme zvládli vstoupit do extraligy dvěma výhrami. Vítězství nad Tygry Praha považuji za velmi cenný skalp. Řekl bych, že to byla taková první pololetní prověrka. Musíme si pomalu zvykat na jiné tempo hry. Tygři hráli tvrdě na obou polovinách hřiště. V obraně velmi dobře odstupovali ze slabé strany a nutili nás do střelby za tři body. Recept na jejich obranu jsme našli až ve druhém poločase. Díky pár proměněným střelám za tři jsme donutili soupeře obranu trochu vytáhnout a získali jsme tak prostor pro hru jeden na jednoho. Jednalo se o jedno z nejhezčích utkání, které jsme doposud odehráli a všem hráčům patří velký obdiv a poděkování za to, jak to zvládli.

V neděli jsme měli poněkud lehčí práci. Ústečtí na tom nebyli tak dobře fyzicky jako my ani jako „béešky“. Kluci si navíc na Ústí věří, protože jsme s nimi v minulé sezóně hráli na velikonočním turnaji a pak ještě ve skupině na MČR. Všechny kluky z jejich družstva už znají a ví, co od nich čekat. Ústečtí za sebou neměli hezkou sobotu. I tak ale dokázali utkání dohrát důstojně, za což jim patří velký kredit.

Bohužel se v současné době potýkáme s velkou marodkou a je otázkou, jak se to podepíše na naší výkonosti v dalších utkáních. V dalším kole nás čeká Sokol Pražský, který dokázal na domácí palubovce porazit horkého favorita z Domažlic. Utkání ale bude z původního termínu 1.2. přesunuto. Náhradní termín zatím nemám potvrzený. Dalším soupeřem bude Nymburk. Další silný soupeř, proti kterému nesmíme vypustit jedinou vteřinu na hřišti.

Uvidíme, jak se se současnou situací dokážeme vypořádat. Pevně věřím, že se všichni hráči dají do pořádku a navážeme na naše výkony z prvního extraligového okna.“





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Nagykoros 2019

Nejmladší členové budějické tygří smečky se vydali v pátek v noci na dlouho cestu do maďarského městečka Nagykörós. Po náročné osmihodinové cestě jsme začali povlékáním postelí a poté jsme se vydali na krátkou prohlídku města. Při cestě zpět na internát jsme stihli navštívit i obchod, ve kterém všichni doplnili zásoby cukru 😊 , pak se mohlo jít na věc. První utkání na mezinárodní scéně přineslo tygřím mláďatům střet s budapešťským celkem KLKS. Budějičtí se basketbalové akademie z velkoměsta ani vteřinu nezalekli a po úvodní osmiminutovce vedli 16:2. Tigers pak v následujících minutách udávali tempo utkání, ve kterém si nakonec připsali svou první výhru na turnaji v podobě 47:23. Hned o hodinu později čekalo naše družstvo další utkání. Tentokrát proti slavné maďarské akademii Kecskemét. V prvním poločase tohoto utkání nám hrálo vše do karet. Po třech odehraných čtvrtinách jsme vedli 40:25 a vše nasvědčovalo tomu, že si dojdeme pro prvenství ve skupině bez jed

Každá série někdy skončí

Šesté a sedmé kolo žákovské extraligy si Tigers rozhodně za rámeček nedají. Západočeský trip do Plzně a Domažlic byl jako ze zlého snu. Po skvělých čtyřech utkáních přišla studená sprcha, která ukončila Budějovickou neporazitelnost. V sobotu proti sobě stály celky z loňského finále MČR U13. Nabuzení Grizzlies vstoupili do utkání jako uragán a sebrali Jihočechům veškerou dávku odvahy. Zatímco Plzeňští proměňovali jednu šanci za druhou, budějičtí se nemohli trefit ani z podkoše. Po úvodním desetiminutovém trápení vedli Grizzlies 22:9. Zbývající tři čtvrtiny se nesly ve velmi podobném duchu jako ta první. Střelecká impotence hostů nedovolila utkání nijak zdramatizovat a body zůstaly zaslouženě v Plzni. BA Grizzlies Plzeň – Tigers Basketball České Budějovice    78:56 body v utkání: Kevin Humpál 20, Filip Čihák 10, Bárt Kačírek 8, Matyáš Zita 5, Michal Grill 4, Jirka Kadlec, Adam Křesina, Filip Kačírek a Tomáš Hrubý po 2, Martin Bitto 1, Séba Papež, Kuba Svoboda V neděl