Přeskočit na hlavní obsah

Postup na Národní finále se nekoná



Po vánoční přestávce čekala budějovické minižáky novoroční generálka na domácí palubovce. A začalo se hned zostra. Na programu byla kvalifikace o postup na Národní finále. Soupeřem budějických tygrů byli spartakovci z Kaplice.

Vstup do utkání byl pro oba celky poněkud rozpačitý. Na obou stranách se kupily chyby a nepřesnosti. Po šesti odehraných minutách vedli domácí 6:5. Za dvě minuty už ale bylo vše jinak. Kaplický Vojta Šulek svými osmi body v řadě strhl vedení na stranu hostů a po první čtvrtině ztráceli Tigers na soupeře sedm bodů.

Druhá čtvrtina přinesla ze strany domácích velmi bojovný a pohledný basketbal. Matěj Konrád s Radimem Novákem odvedli dobrou práci na obranné polovině a vytěžili z ní celkem dvanáct bodů pro své družstvo. Po dvou odehraných čtvrtinách domácí ještě stále živila šance na úspěch.

Do druhého poločasu se šlo za stavu 18:20. Domácí překvapili soupeře dvěma rychlými koši a po dlouhé době se opět ujali vedení. Za stavu 22:20 se ale rozjelo kaplické duo Šulek&Stříbrný. Ve třetí čtvrtině dali dohromady 26 bodů a budějičtí rázem ztráceli na soupeře dvacet bodů.

Ve čtvrté osmiminutovce Tigers ještě dokázali výsledek trochu upravit, ale na obrat už neměli dostatek sil. V prvním vzájemném utkání si body připsala Kaplice.

Tigers Basketball Č. Budějovice – Spartak Kaplice   42:54
body v utkání: Matěj Konrád 14, Jan Beníšek 10, Radim Novák 6, David Hrubý 4, Eliška Jánská, Alena Vaňková a Stanislav Mráz 2, Miroslav Hoch, Martin Truhlář, Daryna Sharkan, Kateřina Svobodová,  Veronika Stluková

Ve druhém utkání bylo ještě stále o co hrát. V případě, že by Tigers vyhráli o více než dvanáct bodů, brali by postup na NF oni.

Tigers vstoupili do druhého utkání s odvahou zvítězit a zastavit kaplické střelce Šulka se Stříbrným. Ukázalo se ale, že tento úkol byl nad jejich síly.

Po osmi minutách hry domácí prohrávali o čtrnáct bodů a vypadlo to s nimi opět bledě.
Druhá a třetí čtvrtina byly pak jako přes kopírák. Tigers stáhli ve druhém dějství soupeřův náskok a do druhého poločasu šli s přijatelným pětibodovým mankem. Třetí čtvrtinu ale opanovali opět výborně hrající Šulek se Stříbrným. Tito dva hráči nasázeli budějovickým tygrům celkem 49 bodů, z toho 31 ve třetí čtvrtině. Budějovickým tak nezbylo nic jiného než soupeři pogratulovat a spokojit se alespoň s dobrým pocitem, že udělali vše, co bylo v jejich silách.
  

Tigers Basketball České Budějovice – Spartak Kaplice  33:72
body v utkání: Jan Beníšek 12, Matěj Konrád 8, Daryna Sharkan 6, Miroslav Hoch, Rudolf Luňáček a Veronika Stluková po 2, Radim Novák 1, Stanislav Mráz, Martin Truhlář, Alena Vaňková, Kateřina Svobodová, David Hrubý

Komentář trenéra: „Proti Kaplici jsme hráli již v prosinci v rámci oblastního přeboru, kdy se nám ji podařilo porazit. Věděli jsme do čeho jdeme a všechny hráče soupeře jsme již znali. Očekával jsem dvě vyrovnaná utkání, ve kterých se bude bojovat o každý centimetr palubovky. Realita ale byla bohužel jiná. Do kvalifikace jsme navíc nenastoupili v nejlepším rozpoložení. Absence kapitána Teodora Kačírka a Filipa Kašíka byla pro naše družstvo velkým oslabením.

V obraně se nám nepodařilo zastavit dva klíčové hráče, kteří sehráli zásadní roli v obou utkáních. V prvním utkání jsme prohráli první a třetí čtvrtinu celkem v poměru 14:39. Druhou a čtvrtou jsme ale dokázali vyhrát 28:15. Ve druhém utkání kapličtí vyhráli první a třetí čtvrtinu 9:49, přičemž v obou utkáních skórovali v první a ve třetí čtvrtině vždy pouze Vojta Šulek s Jirkou Stříbrným. Druhou a čtvrtou jsme opět vyhráli my.

Samozřejmě mě mrzí, že jsme na Národní finále nepostoupili, není to ale konec světa. Práce v našem klubu má dlouhodobé cíle a nesoustředíme se pouze na aktuální výsledky. Máme v družstvu spoustu talentů a dříčů, kteří se na takové turnaje podívají, a ne jednou. Jsem na všechny hráče i hráčky pyšný, protože opět bojovali a za žádné situace to nezabalili a hráli dál. Za dva týdny jedeme do Kaplice v rámci oblastního přeboru. Věřím tomu, že se tam popereme o lepší výsledek a ty porážky jim vrátíme. Děkuji všem rodičům, kteří si udělali čas a dorazili do Kubatovky naše družstvo podpořit.“





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Nagykoros 2019

Nejmladší členové budějické tygří smečky se vydali v pátek v noci na dlouho cestu do maďarského městečka Nagykörós. Po náročné osmihodinové cestě jsme začali povlékáním postelí a poté jsme se vydali na krátkou prohlídku města. Při cestě zpět na internát jsme stihli navštívit i obchod, ve kterém všichni doplnili zásoby cukru 😊 , pak se mohlo jít na věc. První utkání na mezinárodní scéně přineslo tygřím mláďatům střet s budapešťským celkem KLKS. Budějičtí se basketbalové akademie z velkoměsta ani vteřinu nezalekli a po úvodní osmiminutovce vedli 16:2. Tigers pak v následujících minutách udávali tempo utkání, ve kterém si nakonec připsali svou první výhru na turnaji v podobě 47:23. Hned o hodinu později čekalo naše družstvo další utkání. Tentokrát proti slavné maďarské akademii Kecskemét. V prvním poločase tohoto utkání nám hrálo vše do karet. Po třech odehraných čtvrtinách jsme vedli 40:25 a vše nasvědčovalo tomu, že si dojdeme pro prvenství ve skupině bez jed

Každá série někdy skončí

Šesté a sedmé kolo žákovské extraligy si Tigers rozhodně za rámeček nedají. Západočeský trip do Plzně a Domažlic byl jako ze zlého snu. Po skvělých čtyřech utkáních přišla studená sprcha, která ukončila Budějovickou neporazitelnost. V sobotu proti sobě stály celky z loňského finále MČR U13. Nabuzení Grizzlies vstoupili do utkání jako uragán a sebrali Jihočechům veškerou dávku odvahy. Zatímco Plzeňští proměňovali jednu šanci za druhou, budějičtí se nemohli trefit ani z podkoše. Po úvodním desetiminutovém trápení vedli Grizzlies 22:9. Zbývající tři čtvrtiny se nesly ve velmi podobném duchu jako ta první. Střelecká impotence hostů nedovolila utkání nijak zdramatizovat a body zůstaly zaslouženě v Plzni. BA Grizzlies Plzeň – Tigers Basketball České Budějovice    78:56 body v utkání: Kevin Humpál 20, Filip Čihák 10, Bárt Kačírek 8, Matyáš Zita 5, Michal Grill 4, Jirka Kadlec, Adam Křesina, Filip Kačírek a Tomáš Hrubý po 2, Martin Bitto 1, Séba Papež, Kuba Svoboda V neděl

Extraligová premiéra na výbornou

Budějovičtí basketbalisté zahájili extraligu na domácí palubovce. Nejen, že se jednalo o souboj dvou tygřích basketbalových klubů, ale navíc šlo o střet dvou doposud neporažených celků. Po vánoční přestávce zavítal do jihočeské metropole vítěz základní skupiny C, kterým je Basketbalová škola Tygři Praha. Tento tým si do extraligy přinesl bilanci dvanácti vítězství bez jediné porážky. Nutno podotknout, že domácí také vstupovali do druhé části žákovské ligy dosud neporaženi. Utkání tak již od samého začátku slibovalo velmi zajímavou podívanou. V úvodní desetiminutovce se domácí rozkoukávali. Jejich hra byla plná nepřesností a nevynucených chyb, i tak ale měli Tigers po deseti minutách mírně navrch. Do druhé čtvrtiny se šlo za stavu 14:9. Tempo Jihočechů postupně nabíralo na obrátkách, ale brzdilo je vysoké procento neproměněných šancí. Do kabin se šlo za stavu 33:26 a průběh utkání naznačoval dramatickou zápletku až posledního hvizdu. Domácí ale zvládli vstup do druhé p