Přeskočit na hlavní obsah

Severní vítr je krutý – První druholigový víkend mužů bez bodů a vydařená Pohárová bitva o soupeře z KNBL

 


Po ročním půstu se nám pomalu začínají rozjíždět soutěže a tréninky. Pro druholigový tým budějovických Tigers začala sezóna již v srpnu, kdy hráči začali polykat tréninkové dávky hned ve třech tréninkových blocích, které si okořenili o tři přípravná utkání a jeden turnaj.

Hráči z Kubatovy tělocvičny mají před sebou třetí sezónu ve druhé lize, jejímž cílem bude jednoznačně snaha o účast v Play-Off. V týmu figuruje spoustu odchovanců Budějckého basketbalu, ale objeví se i nové tváře. Pojďme si nejdříve celý druholigový tým představit.

Kapitánem a nejzkušenějším druholigovým hráčem družstva je Martin Štefanský. Ten bude dohlížet na podkošové souboje a bude mentorovat mladé hráče.

Dalším ze zkušenějších hráčů bude Miroslav Krajcigr. Hráč s dlouholetými zkušenostmi z první ligy, ve které se v každém ročníku řadil k nejlepším střelcům soutěže. Tým opět podpoří i Štěpán Fical, který si dokonce zahrál i nejvyšší soutěž KNBL za Jindřichův Hradec.

Tvořit hru z rozehrávky bude odchovanec Tigers a hráč se zkušenostmi z první ligy Daniel Hejda. Doplňovat ho budou Filip Štoidl a Štěpán Picka, kteří přišli z Jindřichova Hradce.

Na křídle budou operovat Vojtěch Janda, Jan Fučík, Filip Kubát, David Šlachta a Tomáš Sýkora.

Post podkošových hráčů bude patřit Patriku Caisovi, Markovi Neubauerovi a Rudovi Vaclíkovi.

 

První utkání sehrála tato parta již v srpnu, kdy se utkala s prvoligovou Plzní. Tým byl po dlouhé herní pauze nabuzený a dokázal hráče Lokomotivy přehrát. Druhé přípravné utkání sehráli hráči Tigers proti prvoligovému Sokolu Vyšehrad. Ten byl od úvodu utkání nekompromisní. Budějovičtí hráči si z Výtoně odvezli výprask a cenné zkušenosti.

Na začátku září odjeli Tigers do Třebíče, kde si zahráli s druholigovou Karvinou, Třebíčí a prvoligovou Jihlavou. Na vítězství dosáhli tygři pouze proti domácí Třebíči. Museli se tak spokojit s celkovým třetím místem.

Posledním ze série přípravných utkání byl střet s rakouským celkem UBBC Gmünd, ve kterém si Tigers s chutí zastříleli a přivezli si vysokou výhru.

 

Celkově se dá říci, že druholigový tým má za sebou pestrý a náročný dvouměsíční program. Tým ušel velký kus cesty a v posledním zářijovém týdnu rozehrál Druhou ligu. Pojďme se podívat, jak se hráčům zastupujícím Jihočeskou metropoli dařilo.

 

Tigers odstartovali soutěž utkáním v Ústí nad Labem. První čtvrtina se budějickým hráčům povedla na výbornou. Ústecké publikum bylo po celých deset minut ochromeno a ztichlo nad bojovností a energií tygrů. Za skvělý předvedený výkon si Tigers vysloužili vedení po úvodní desetiminutovce 22:13. Bohužel to ale bylo vše, co mohli hráči z Kubatovky předvést. Od první sekundy druhé čtvrtiny se z utkání totiž stala naprostá komedie, která bavila především domácí hráče a diváky. Fanoušci divadelních představení si v tělocvičně na UJEPu přišli v následujících minutách na své, když Truffaldinové v zeleném trikotu rozjeli svou show. Hru Sluha dvou pánů zná skoro každý, málokomu se ale povede se na ni dostat. Příznivci ústeckého basketbalu a hráči Tigers ji v sobotu zhlédli z první řady. Název bychom ale museli trošku transformovat na: Dva sluhové jednoho pána.

Z vedení 22:13 se bohužel během tří minut stala vyrovnaná partie 24:24. Oba sudí moc dobře věděli, co dělají a zcela nevybíravým způsobem protlačili družstvo domácích až do vítězného konce. Tigers bojovali a snažili se nepříznivý vývoj utkání korigovat. Kdykoliv se ale nadechli k náporu, nadechli se i rozhodčí a písknutím do píšťalky veškeré snahy tygrů pohřbili.

Tigers se tak po třech scénách ve vedlejší roli museli smířit s první porážkou.

 

Sluneta USK Ústí nad Labem – Tigers České Budějovice     77:70

Body: Miroslav Krajcigr 24, Vojtěch Janda 13, Štěpán Fical 11, Daniel Hejda 9, Jan Fučík 6, Filip Štoidl 5, Filip Kubát 2, Štěpán Picka, Rudolf Vaclík, Tomáš Sýkora, Martin Štefanský


V neděli pokračovala druhá liga pro budějovické hráče v Děčíně. Mladí Válečníci v sobotu nezažili nejlepší druholigovou premiéru, když podlehli zkušenému píseckému týmu. Očekával se tak vyrovnaný souboj o první body do druholigové tabulky.

Tigers byli odhodláni si ze severského tripu přivézt alespoň jednu výhru. Tentokrát jim ale nevyšel vstup do utkání a se soupeřem svedli v závěru boj o každý bod. Série nepřesných zakončení a žalostná úspěšnost trestných hodů, vyústila po poločase ve vedení děčínských hráčů. Po třech dějstvích ztráceli budějovičtí na soupeře tři body a věděli, že jestli chtějí vyhrát, tak musejí zabrat. To se také stalo. Úvod čtvrté čtvrtiny patřil tygrům a osmibodovou šňůrou přetáhli vedení na svou stranu. Děčínští na to dokázali reagovat a po pěti odehraných minutách svítil na ukazateli skóre stav 67:67.

Tigers sebrali zbytky sil a s veškerým odhodláním šli do závěrečných minut. V rozhodující chvíli ale začal na hřišti řádit (F)Anton utkání a Tigers zažili sérii neštěstí. V momentě, kdy mohli jít Tigers do vedení, jim nebyl uznán technický koš, z čehož soupeř vytěžil dva důležité body a šestku. Tygři se na chvíli odmlčeli a soupeř stihl přidat další čtyři body, které zajistily, že výhra zůstala v děčínské Armex Aréně.

 

Válečníci Děčín „B“ – Tigers České Budějovice     76:69

Body: Vojtěch Janda 22, Štěpán Fical 18, Daniel Hejda 12, Jan Fučík 10, Tomáš Sýkora 5, Filip Štoidl 2, Martin Štefanský, Štepán Picka, Filip Kubát

 

Hned v úterý 28.9. čekalo na druholigové muže další utkání. Tentokrát v soutěži Český Pohár, které odehráli na půdě Klatov. Oba celky vstupovaly do zápasu ve značně oslabené sestavě. Hrálo se ale o hodně. O domácí utkání s účastníkem nejvyšší soutěže KNBL, GBA Fio Banka Jindřichův Hradec.

Budějovičtí měli od začátku více energie a od prvních vteřin zlehka kontrolovali vývoj utkání. Soupeř sice ve třetí čtvrtině sahal po obratu, ale Tigers včas zakročili a dokázali si utkání pohlídat až do závěrečného hvizdu. První soutěžní vítězství tak přišlo v podobě pohárové bitvy, jejíž odměnou bude přivítání jediného Jihočeského zástupce v nejvyšší soutěži doma v tělocvičně na Kubatovce. Na tento duel se příznivci Budějckého basketbalu mohou těšit ve středu 17.11.!!!

BK Klatovy – Tigers České Budějovice     61:72

Body: Jan Fučík 16, Vojtěch Janda 12, Štěpán Fical a Štěpán Picka 11, Filip Kubát 8, Martin Štefanský 7, Filip Štoidl 4, Tomáš Sýkora 3

 

Hodnocení trenéra: „V první řadě chci poděkovat klukům a vedení klubu, že mi projevili důvěru a umožnili se stát trenérem tohoto týmu. Od srpna jsme ušli dlouhý kus cesty, ale stále je před námi hodně práce. V týmu se potkává několik „basketbalových škol“, máme hráče z Tigers, z Písku, z Jindřichova Hradce a z Jihlavy. Naším cílem bude najít správný klíč k tomu, aby se všichni hráči na hřišti cítili dobře.

Druhá liga je dlouhá a drsná soutěž, ve které se každé zaváhání nepříjemně projeví v tabulce. Do Ústí a do Děčína jsme odjížděli s vidinou alespoň jedné výhry. To se nám bohužel nepodařilo, ale nemusíme být z našeho výkonu a herního projevu zas až tak smutní. V některých pasážích jsme předváděli opravdu hezký basket. V obou utkáních jsme minuli obrovský počet trestných hodů. V Ústí jsme proměnili 15 z 24 pokusů. V Děčíně to bylo pouhých 10 z 24 pokusů. To jsou přesně body, které rozhodují zápasy. Dvě porážky na úvod soutěže nás rozhodně mrzí, ale jsou pro nás zároveň motivací k další práci a lepším výsledkům v příštích zápasech. První domácí utkání hrajeme v sobotu 23.10. Věřím, že si naši fanoušci najedou cestu do Kubatovky a přijdou nás podpořit.

Z vítězství v Klatovech máme všichni velkou radost a na utkání proti soupeři z KNBL se velmi těšíme. GBA Fio Banka Jindřichův Hradec má ve svých řadách hráče v podstatě z celého světa, jejich dres obléká dokonce i odchovanec našeho klubu Lukáš Linhart. Budeme se snažit na utkání co nejlépe připravit a předvést domácímu publiku ten nejlepší basketbal. Ve středu 17.11. se budeme těšit na VAŠI podporu.“

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Nagykoros 2019

Nejmladší členové budějické tygří smečky se vydali v pátek v noci na dlouho cestu do maďarského městečka Nagykörós. Po náročné osmihodinové cestě jsme začali povlékáním postelí a poté jsme se vydali na krátkou prohlídku města. Při cestě zpět na internát jsme stihli navštívit i obchod, ve kterém všichni doplnili zásoby cukru 😊 , pak se mohlo jít na věc. První utkání na mezinárodní scéně přineslo tygřím mláďatům střet s budapešťským celkem KLKS. Budějičtí se basketbalové akademie z velkoměsta ani vteřinu nezalekli a po úvodní osmiminutovce vedli 16:2. Tigers pak v následujících minutách udávali tempo utkání, ve kterém si nakonec připsali svou první výhru na turnaji v podobě 47:23. Hned o hodinu později čekalo naše družstvo další utkání. Tentokrát proti slavné maďarské akademii Kecskemét. V prvním poločase tohoto utkání nám hrálo vše do karet. Po třech odehraných čtvrtinách jsme vedli 40:25 a vše nasvědčovalo tomu, že si dojdeme pro prvenství ve skupině bez jed

Každá série někdy skončí

Šesté a sedmé kolo žákovské extraligy si Tigers rozhodně za rámeček nedají. Západočeský trip do Plzně a Domažlic byl jako ze zlého snu. Po skvělých čtyřech utkáních přišla studená sprcha, která ukončila Budějovickou neporazitelnost. V sobotu proti sobě stály celky z loňského finále MČR U13. Nabuzení Grizzlies vstoupili do utkání jako uragán a sebrali Jihočechům veškerou dávku odvahy. Zatímco Plzeňští proměňovali jednu šanci za druhou, budějičtí se nemohli trefit ani z podkoše. Po úvodním desetiminutovém trápení vedli Grizzlies 22:9. Zbývající tři čtvrtiny se nesly ve velmi podobném duchu jako ta první. Střelecká impotence hostů nedovolila utkání nijak zdramatizovat a body zůstaly zaslouženě v Plzni. BA Grizzlies Plzeň – Tigers Basketball České Budějovice    78:56 body v utkání: Kevin Humpál 20, Filip Čihák 10, Bárt Kačírek 8, Matyáš Zita 5, Michal Grill 4, Jirka Kadlec, Adam Křesina, Filip Kačírek a Tomáš Hrubý po 2, Martin Bitto 1, Séba Papež, Kuba Svoboda V neděl

Extraligová premiéra na výbornou

Budějovičtí basketbalisté zahájili extraligu na domácí palubovce. Nejen, že se jednalo o souboj dvou tygřích basketbalových klubů, ale navíc šlo o střet dvou doposud neporažených celků. Po vánoční přestávce zavítal do jihočeské metropole vítěz základní skupiny C, kterým je Basketbalová škola Tygři Praha. Tento tým si do extraligy přinesl bilanci dvanácti vítězství bez jediné porážky. Nutno podotknout, že domácí také vstupovali do druhé části žákovské ligy dosud neporaženi. Utkání tak již od samého začátku slibovalo velmi zajímavou podívanou. V úvodní desetiminutovce se domácí rozkoukávali. Jejich hra byla plná nepřesností a nevynucených chyb, i tak ale měli Tigers po deseti minutách mírně navrch. Do druhé čtvrtiny se šlo za stavu 14:9. Tempo Jihočechů postupně nabíralo na obrátkách, ale brzdilo je vysoké procento neproměněných šancí. Do kabin se šlo za stavu 33:26 a průběh utkání naznačoval dramatickou zápletku až posledního hvizdu. Domácí ale zvládli vstup do druhé p