Přeskočit na hlavní obsah

Tigers zlomili kletbu píseckých košů




V neděli 24.11. bylo na programu pokračování oblastního přeboru nejmladších minižáků. Budějičtí hráči zajížděli k utkáním třetího kola soutěže do sršního hnízda v Písku.

V prvním utkání se družstvo Tigers utkalo se strakonickými princeznami. Utkání bylo od samého začátku velice dramatické. Budějičtí měli na paměti porážku ze Strakonic a nechtěli tentokrát strakonickým děvčatům věnovat nic zadarmo.

Po dvou odehraných čtvrtinách svítilo na ukazateli nerozhodné skóre 20:20. Do druhého poločasu vstoupily lépe Strakoňandy. Těm se podařilo rychle odskočit do čtyřbodového vedení a bylo to pro ně vůbec poprvé v utkání, kdy se vedení ujaly. Tygři na to ale naštěstí dokázali včas reagovat. Během tří minut se skóre otáčelo z 24:20 na 25:32. S budějickými to vypadalo dobře. Když už se ale nadechovali k radosti z dobře zvládnuté čtvrtiny, přišla studená sprcha. Strakonické baskeťačky dokázaly pěti rychlými koši utkání ještě zdramatizovat a ukázaly, že se s porážkou jen tak nesmíří.

O vítězi tak musela rozhodnout poslední čtvrtina. Tigers do ní vstupovali s nejtěsnějším možným vedením (39:40). Obě družstva již hrála na pokraji vyčerpání. Strakonické dívky měly navíc v nohou utkání proti Písku. Bylo jasné, že vyhraje ten, kdo ze sebe vydá víc. Budějičtí měli v závěru více štěstí a dokázali proměnit o dvě šance více než strakonická děvčata. O vítězství Tigers ale rozhodl ještě jeden faktor. Kapitán týmu Teodor Kačírek po závěrečném hvizdu upadl s vypětím sil na zem.

BK Strakonice – Tigers Basketball České Budějovice  49:53
body v utkání: Jenda Beníšek 19, Téďa Kačírek 16, Anička Chyňavová, Matěj Konrád a Ráďa Novák po 4, Darynka Sharkan, Ruda Luňáček a Stáňa Mráz po 2, Mirďa Hoch, Marťas Truhlář, Viki Šnejdová, Nelča Šnejdová

Do druhého utkání proti píseckým Sršňům vstupovali budějičtí tygři značně unaveni. Zato písečtí měli sil na rozdávání. Po první čtvrtině byl sice stav nerozhodný, ale ve druhém dějství basketbalisté od Otavy šokovali celou halu, když dovolili tygří smečce vsítit pouhé tři body a sami jich nasázeli osm. V poločase tak Tigers ztráceli na soupeře pět bodů a bylo otázkou, zda ještě budou mít v rezervě nějaké síly, aby se pokusili utkání otočit.

Nutno podotknout, že tygří smečce se v prvním poločase absolutně nedařilo zakončování, a ne jeden fanoušek tygrů mohl mít dojem, že písečtí svůj koš začarovali. Kdo si myslel, že v tu chvíli pomůžou už jenom kouzla, měl pravdu. Kouzelnice Darča si s sebou naštěstí přibalila trochu mnoholičného lektvaru a na začátku třetí čtvrtiny se proměnila v dračici. Za čtyři minuty, které strávila na hřišti dokázala Sršňům nasázet neuvěřitelných 16 bodů! Ze ztráty pěti bodů bylo rázem vedení o sedm. Tygrům se tak podařilo najít lék proti písecké černé magii a v závěrečné osmiminutovce stvrdili své vítězství dalšími dvanácti body. Nakonec se tak třída kouzelnice Sharkan-McGonagallové mohla radovat z vítězství 41:28.


Tigers Basketball České Budějovice – Sršni Písek   41:28
body v utkání: Darynka Sharkan 18, Jenda Beníšek, Ruda Luňáček, Matěj Konrád a Viki Šnejdová po 4, Ráďa Novák a Téďa Kačírek po 3, Anička Chyňavová 1, Nelča Šnejdová, Stáník Mráz, Mirďa Hoch, Marťas Truhlář


Komentář trenéra: „V první řadě musím říci, že mám obrovskou radost z velkého pokroku všech hráčů, kteří se v neděli představili na písecké palubovce. Teď tím myslím naše děti, písecké kluky i stranické princezny. Minulý rok jsme všichni proti sobě sváděli tuhé boje, ve kterých padalo stěží 20 bodů. Skoro nikdo se nedokázal rozběhnout bez kroků a kdo uměl dvojtakt, byl kápo.

 V neděli bylo krásně vidět, že naše práce má smysl a přináší ovoce. K vidění bylo nespočet krásných akcí. Každý hráč na hřišti bojoval a nechal tam všechno.

V jednu chvíli se mi ale zastavilo srdce. Když Darynka nešťastně zakopla o jednoho hráče sršňů, modlil jsem se, aby to nebylo nic vážného. Naštěstí to dopadlo dobře. Darynka dokonce ze hřiště odešla sama.

Nedělní souboje nás stali spoustu sil. Po první čtvrtině proti Písku jsem si říkal, že jsem moje družstvo ještě takhle unavené nikdy neviděl. Bylo mi úplně jedno, jestli vyhrajeme nebo prohrajeme. Když jsem viděl, jak jsou všichni unavení, byli pro mě v tu chvíli vítězové, i kdyby ten zápas skončil výhrou o sto pro Písek.

Jsem na naše děti opravdu pyšný. Zápas od zápasu se zlepšují a moc bych si přál, abychom v kvalifikaci o postup na Národní finále uspěli a zúčastnili se tak turnaje nejlepších dvanácti smíšených družstev v republice.

Na závěr posílám všem hráčům pochvalu a poděkování za jejich nasazení v obou zápasech. Speciálně bych chtěl pochválit Viki, Aničku a Nelču, protože na sobě pracují a zlepšují se.“



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Nagykoros 2019

Nejmladší členové budějické tygří smečky se vydali v pátek v noci na dlouho cestu do maďarského městečka Nagykörós. Po náročné osmihodinové cestě jsme začali povlékáním postelí a poté jsme se vydali na krátkou prohlídku města. Při cestě zpět na internát jsme stihli navštívit i obchod, ve kterém všichni doplnili zásoby cukru 😊 , pak se mohlo jít na věc. První utkání na mezinárodní scéně přineslo tygřím mláďatům střet s budapešťským celkem KLKS. Budějičtí se basketbalové akademie z velkoměsta ani vteřinu nezalekli a po úvodní osmiminutovce vedli 16:2. Tigers pak v následujících minutách udávali tempo utkání, ve kterém si nakonec připsali svou první výhru na turnaji v podobě 47:23. Hned o hodinu později čekalo naše družstvo další utkání. Tentokrát proti slavné maďarské akademii Kecskemét. V prvním poločase tohoto utkání nám hrálo vše do karet. Po třech odehraných čtvrtinách jsme vedli 40:25 a vše nasvědčovalo tomu, že si dojdeme pro prvenství ve skupině bez jed

Každá série někdy skončí

Šesté a sedmé kolo žákovské extraligy si Tigers rozhodně za rámeček nedají. Západočeský trip do Plzně a Domažlic byl jako ze zlého snu. Po skvělých čtyřech utkáních přišla studená sprcha, která ukončila Budějovickou neporazitelnost. V sobotu proti sobě stály celky z loňského finále MČR U13. Nabuzení Grizzlies vstoupili do utkání jako uragán a sebrali Jihočechům veškerou dávku odvahy. Zatímco Plzeňští proměňovali jednu šanci za druhou, budějičtí se nemohli trefit ani z podkoše. Po úvodním desetiminutovém trápení vedli Grizzlies 22:9. Zbývající tři čtvrtiny se nesly ve velmi podobném duchu jako ta první. Střelecká impotence hostů nedovolila utkání nijak zdramatizovat a body zůstaly zaslouženě v Plzni. BA Grizzlies Plzeň – Tigers Basketball České Budějovice    78:56 body v utkání: Kevin Humpál 20, Filip Čihák 10, Bárt Kačírek 8, Matyáš Zita 5, Michal Grill 4, Jirka Kadlec, Adam Křesina, Filip Kačírek a Tomáš Hrubý po 2, Martin Bitto 1, Séba Papež, Kuba Svoboda V neděl

Extraligová premiéra na výbornou

Budějovičtí basketbalisté zahájili extraligu na domácí palubovce. Nejen, že se jednalo o souboj dvou tygřích basketbalových klubů, ale navíc šlo o střet dvou doposud neporažených celků. Po vánoční přestávce zavítal do jihočeské metropole vítěz základní skupiny C, kterým je Basketbalová škola Tygři Praha. Tento tým si do extraligy přinesl bilanci dvanácti vítězství bez jediné porážky. Nutno podotknout, že domácí také vstupovali do druhé části žákovské ligy dosud neporaženi. Utkání tak již od samého začátku slibovalo velmi zajímavou podívanou. V úvodní desetiminutovce se domácí rozkoukávali. Jejich hra byla plná nepřesností a nevynucených chyb, i tak ale měli Tigers po deseti minutách mírně navrch. Do druhé čtvrtiny se šlo za stavu 14:9. Tempo Jihočechů postupně nabíralo na obrátkách, ale brzdilo je vysoké procento neproměněných šancí. Do kabin se šlo za stavu 33:26 a průběh utkání naznačoval dramatickou zápletku až posledního hvizdu. Domácí ale zvládli vstup do druhé p